Πως σχεδιάζουμε μια κουζίνα όταν καταλήγει δίπλα σε πόρτα;

Τα πρεβάζια της πόρτας συνήθως εξέχουν από το τοίχο περίπου 1εκ. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν πρόκειται να φτιάξουμε μια κουζίνα κάποιοι σημαντικοί κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν:

Στα απλά συρτάρια ή μεγάλα βαθιά συρτάρια.

Όταν μια κουζίνα καταλήγει σε βάση (ντουλάπι δαπέδου) θα πρέπει να απέχει από τη πλευρά του τοίχου 5εκ. έτσι ώστε να επιτρέπεται το άνοιγμα του συρταριού χωρίς αυτό να χτυπά στο πρεβάζι της πόρτας.
 

Στα κρεμαστά ντουλάπια τοίχου.

Όταν και αυτά καταλήγουν κοντά σε μια πόρτα τότε θα πρέπει και εδώ να υπάρχει ένα κενό των 5εκ. ώστε να μπορεί να ανοίγει η πόρτα του κρεμαστού.
 

Στα οριζόντια πόμολα.

Εάν η κουζίνα έχει πόρτες με πόμολα θα πρέπει να υπάρξει ένα κενό μεταξύ της βάσης και του τοίχου. Το πλάτος του κενού διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο χώρο πιάνει το πόμολο όταν η πόρτα είναι ανοιχτή. Το κενό των 5εκ. είναι μια ικανοποιητική απόσταση αλλά είναι προτιμότερο να γίνεται πρώτα η επιλογή των πόμολων. Για να αποφευχθεί το πρόβλημα, πάντοτε τοποθετείται το λεγόμενο ως «στοπ» πίσω από τη πόρτα.
 
 

Στα πλυντήρια πιάτων.

Όταν ένα πλ. πιάτων καταλήγει κοντά σε μια πόρτα τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό των 5εκ. ώστε να μπορεί να ανοίγει η πόρτα του πλυντηρίου χωρίς αυτή να χτυπά στο πρεβάζι της πόρτας. Καλό είναι όμως να μην χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό, γιατί αν η γωνία δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εγκατάστασή του αλλά και στο άνοιγμα της πόρτας. Επιπλέον, εξαιτίας του γεγονός ότι το πλυντήριο είναι εντοιχιζόμενο & ακουμπά στις πλευρές της βάσης θα πρέπει να τοποθετηθεί μια καταφραγή στη πλευρά του τοίχου.