Τι είναι ο Βακελίτης;

High Pressure Laminate.

Ο γνωστός μας βακελίτης.

Όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με το HPL καθημερινά, στο σπίτι, στο γραφείο, στα καταστήματα, στα μέσα μεταφοράς. Ετησίως καταναλώνονται στην Ευρώπη 26 εκατομ. m2 HPL. Παρόλο την ευρεία χρήση του πολλοί δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και από τι αποτελείται.

Tο προϊόν HPL (συντομογραφία του High Pressure Laminate δηλ. επένδυση επιφάνειας υψηλής πίεσης). Είναι σε πολλούς μας γνωστό ως βακελίτης. Πρόκειται για ένα laminate διακοσμητικό προϊόν που αποτελείται από πολλά στρώματα (συνήθως δύο ως πέντε) τα οποία επικολλούνται με φαινολική ρητίνη σε ένα φύλλο. Το πρώτο στρώμα χαρτιού είναι το διακοσμητικό και κάτω από αυτό υπάρχουν, τα υπόλοιπα στρώματα χαρτιού kraft τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του HPL. Αφού διαποτιστούν τα χαρτιά με τη ρητίνη, το προϊόν περνάει σε μια πρέσα προκειμένου να συμπιεστεί και στη συνέχεια θερμαίνεται σε θερμοκρασία έως και 140 °C και πίεση τουλάχιστον 80 ως 130 Αtm. Η αντοχή της επιφάνειας ενισχύεται με τη χρήση ειδικών κυτταρινούχων επικαλύψεων στην παραγωγή του, που το ενισχύουν και το καθιστούν ιδανικό για εφαρμογές ιδιαίτερης χρήσης και καταπόνησης. Μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές του HPL είναι στον πάγκο κουζίνας αλλά χρησιμοποιείται, επίσης, σε πορτάκια κουζίνας, επενδύσεις διαχωριστικών, τοίχων, ψυγείων, ασανσέρ αλλά και σε διακοσμήσεις διαφόρων χώρων.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα βασικά χαρακτηριστικά του HPL είναι τα ακόλουθα:
• Αντοχή σε κρούση
• Αντοχή στην τριβή
• Αντοχή σε διαφόρων τύπων γρατσουνιές
• Ανθεκτικότητα στη δημιουργία βακτηριδίων και μικροοργανισμών
• Σταθερότητα του χρώματος στο φως αλλά και σε τεχνητό φωτισμό
• Αντοχή σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες
• Αντοχή σε καθαριστικά και απολυμαντικά
• Αντοχή σε λεκέδες
• Αντοχή σε κάψιμο από τσιγάρο

HPL KAI YΓIEINH
Οι επιφάνειες από HPL προσφέρουν μια αξιόπιστη και ανθεκτική προστασία κατά των βακτηρίων και δίνουν μια νέα διάσταση σε σχέση με την υγιεινή και την καθαριότητα. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Αν εναποθέσει κανείς 10.000 βακτήρια σε μια τέτοια επιφάνεια μετά το πέρας 24 ωρών θα παραμείνουν 10 ή και λιγότερα που σημαίνει ότι έχουμε έναν περιορισμό βακτηρίων της τάξης του 99%! Αυτές οι επιφάνειες οι οποίες ονομάζονται micro plus, βασίζονται σε έναν χημικό παράγοντα που προστίθεται κατά τη παραγωγή και χρησιμοποιείται για την προστασία από τα βακτήρια. Αυτός ο παράγοντας δεν επηρεάζει καθόλου τους ανθρώπους αν έρθουν σε επαφή μαζί του.

ΤΟ HPL ΣΗΜΕΡΑ
Στο παρελθόν η χρήση του HPL δεν ήταν στις επιλογές των αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, καθώς θεωρούνταν υλικό χαμηλότερης ποιότητας και αισθητικής αξίας. Σήμερα όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας και το σχεδιασμό να έχει εισχωρήσει σε όλα τα τμήματα της βιομηχανίας, το HPL “ανανεώθηκε” και “αναγεννήθηκε”. Η εξέλιξη στην αγορά του HPL είναι ορατή μέσα από την παρουσία του στις κλαδικές εκθέσεις της Ευρώπης. Ένα παράδειγμα (και δεν είναι το μόνο) είναι οι μεγάλες εκθέσεις επίπλων και επίπλων κουζίνας της Γερμανίας το 2007 και 2008. Σε αυτές ήταν ξεκάθαρη η προτίμηση των εταιρειών στη χρήση του HPL όχι μόνο στη χρήση του ως πάγκος εργασίας αλλά και στα πορτάκια και τις μετώπες μιας κουζίνας. Το HPL ως προϊόν παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες, τα ποικίλα χαρακτηριστικά του το καθιστούν ανεπανάληπτο και μάλιστα ασυναγώνιστο, τόσο σε τιμή όσο και σε απόδοση.

ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις οι γυαλιστερές επιφάνειες είναι πάρα πολύ δημοφιλείς, γεγονός που προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Εκτός από τις γυαλιστερές επιφάνειες, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον προς το άσπρο χρώμα το οποίο σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές θα παραμείνει αμείωτο και θα αποτελέσει μια μακρόχρονη τάση. Το λευκό κυριαρχεί τη δεκαετία που διανύουμε ακολουθώντας το ασημένιο που κυριαρχούσε στη δεκαετία του ’90. Αυτό το “νέο” άσπρο δεν είναι τόσο “ψυχρό” και έχει μια απόχρωση του πάγου. Επίσης, υπάρχει επιστροφή του γκρι χρώματος σε διάφορες αποχρώσεις, καθώς και όλα τα λεγόμενα ζεστά χρώματα και αποχρώσεις που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό ότι εκπέμπουν ζεστασιά και θαλπωρή.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Το HPL είναι ένα ανανεώσιμο προϊόν και πολuφιλικό προς το περιβάλλον τόσο το ίδιο όσο και η τεχνολογία παραγωγής του. Επίσης, ο κύκλος ζωής του είναι μεγάλος, αντέχει στο χρόνο χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση. Το 1997 στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε μεγάλη μελέτη και έρευνα από ειδικούς ανεξάρτητους ερευνητές όσον αφορά στην οικολογική διάσταση του HPL και το πόσο φιλικό είναι προς το περιβάλλον. Σε αυτό το project συμμετείχαν 7 χώρες οι οποίες ήταν από τους βασικούς καταναλωτές-χρήστες του HPL. Η έρευνα επέδειξε την οικολογική διάσταση του προϊόντος και σε όλες τις χώρες δόθηκε πιστοποιητικό από τους ελεγκτές για τον κύκλο ζωής και για το φιλικό χαρακτήρα του HPL.

Για το άρθρο, χρησιμοποιήθηκε υλικό και από το περιοδικό ΕΠΙΠΛΕΟΝ.