Ποιες είναι οι αποστάσεις κίνησης μέσα στην κουζίνα;

Η απόσταση των 120cm.

Η απόσταση των 120cm. Ανάμεσα στο τραπέζι και τον τοίχο ή οποιουδήποτε άλλου εμποδίου είναι η ελάχιστη που απαιτείται ώστε να επιτρέπει σε κάποιον να κινείται πίσω από έναν άλλον που κάθεται όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα.

Η απόσταση του 1 μέτρου.

Η απόσταση του 1 μέτρου. Είναι απαραίτητη μπροστά από το πλ. πιάτων ώστε να γίνεται άνετα η φόρτωση αλλά και η εκφόρτωση των οικιακών συσκευών μέσα από αυτό. Όταν όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει τοίχος θα πρέπει να προστεθούν αλλά 70εκ. για να μπορεί κάποιος να κινηθεί ελεύθερα πίσω από πλ. πιάτων όταν μπροστά από αυτό γίνονται εργασίες.

Η απόσταση των 135cm.

Η απόσταση των 135cm. Ανάμεσα στη γωνία άκρη του τραπεζιού και τη πίσω μονάδα της κουζίνας είναι η ελάχιστη που απαιτείται, ώστε να επιτρέπει σε κάποιον να κινείται αλλά και να εργάζεται, όταν οι πόρτες οι τα συρτάρια είναι ανοιχτά. Όταν όμως η πίσω μονάδα έχει 80cm. βάθος τότε θα πρέπει να προστεθούν άλλα 15cm.

Καθορισμός αποστάσεων

Για να καθοριστούν οι αποστάσεις που θα αφεθούν μπροστά από τις μονάδες εργασίας, από τους πάγκους ή από κάποια άλλα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη: α)  ο ελεύθερος χώρος που χρειάζεται κάποιος, για να κινείται άνετα γύρω από αυτόν και β) ο χώρος που θα καταλαμβάνουν οι ηλεκτρικές συσκευές και οι βάσεις (ντουλάπια δαπέδου) με τις πόρτες αλλά και τα συρτάρια τους ανοιχτά.